perjantai 26. huhtikuuta 2013

Pohdintoja opinnoista ja vapaa-ajastakin

Pitkään aikaan en ole muuta kuin kirjoitellut matkakertomuksia. Miten sitten pääasia, opinnot?

Opinnoissa altoilevaa vaihetta, eli alun hämmennyksen jälkeen tuli muutama seesteinen viikko (poislukien jatkuvan sairastelun jatkuva hämmennys, mutta jos nyt kuvaan tätä ihan opintojen näkökulmasta). Seuraavaa hämmennystä (tiiviimpää lukemista) aiheutti jokaisen aineen välitentti. Onneksi joissain kursseissa tenttejä on kaikkiaan kolme, joissain kaksi, että kaikki tentit eivät osu samalle viikolle. Kurssien aloitusajankohta myös vaihteli. Sen jälkeen tuli taas seesteisempää ja oli muutamia kirjoitelmia meneillään. Kirjoitin ensimmäisen pidemmän esseeni (alun toistakymmentä sivua) englanniksi, lyhyempiä raportteja tulee kirjoitettavaksi vähän väliä. Sen jälkeen tuli sumassa ryhmätöiden tekoja, joiden esitysajat ovat tässä alkaneet ja jatkuvat aivan viimeiseen päivään (15.5) asti.Samoin kaikissa kursseissa on tulossa vielä loppukoe, yhtään ei ole vielä tehtynä.Joissain kursseissa loppukokeen painoarvo on 30 %, joissain jopa 40% ja joissain pienempi.

Olen viimeisen kuukauden aikana maalis-huhtikuussa matkustellut todella paljon. Tällä hetkellä on siitä suoranainen väsymys päällä ja vietänkin tämän ja seuraavan viikonlopun Torinossa lukien ja leväten. Voi tuntua irvokkaalta valitella väsymystä täällä, kun tuntuu niin etuoikeutetulta olla täällä. "Minä en valittaisi" saatat todeta kotona tiskivuorien ja kiukuttelevien lapsien kanssa. Näinhän asia onkin, kaikki on suhteellista. En valita, mutta tosiasia on, että olen fyysisesti ja vähän henkisestikin väsynyt. Olen pohtinut sitä että mikä tässä sitten väsyttää. Jokainen reissu vaatii kuitenkin aika paljon suunnittelua, kohteen tarkastelua, liikennevälineiden hahmottamista, majoituksen varaamista yms. Kun rahaa on rajallinen määrä niin yrittää tehdä järkeviä päätöksiä. Täytyy oikeastaan elää hirveän etupainotteista elämää, ennen seuraavaa matkaa pitää olla jo jotenkin suunniteltuna se seuraava, muuten olet myöhässä. Esimerkiksi junalipuissa näkyy heti hinnassa jos varaat viimetingassa: kaikki 2. luokan tarjouspaikat on myyty ja ehkä tavallisetkin paikat, joten joutuu maksamaan business luokan lipun. Esimerkiksi Torinosta edestakaisin Napoliin ei välttämättä pääse millään alle kahden sadan, halvimmillaankaan. Siinä vähän perspektiiviä tähän junamatkailuun. No, onhan matkaakin tuhat kilometriä. Se ei vaan tunnu niin pitkältä kun junat ovat niin nopeita.

Minun piti siis kuvata näitä opintojen edistymisiä. Arvosanat niistä ovat olleet tyydyttäviä tai hyviä. Mitä parempi kielitaito tänne tullessa on, sitä paremmin selviää sekä opinnoista että perillä olemisesta. Siihen kannattaa todella satsata. Täällä on muutamia sellaisia eurooppalaisia nuoria, joilla on huomattavasti huonompi kielitaito kuin minulla ja osalla on kyllä selvästi vaikeuksia päästä tenteistä läpi (eivät pääsekään) ja varmaan ihan aineiston luetun ymmärtämisessäkin on isoa muuria. Itse määrittelen kielitaitoni "ihan ok", teen varmasti paljon kielioppivirheitä, sanavarastoni on rajallinen, mutta suurimman osan aineistosta saan sisäistettyä aika hyvin. Mitä enemmän yleistiedon piiriin opinnot sijoittuvat, sitä paremmin niitä ymmärrän. Myös oikeustieteellinen aihepiiri on helppoa, kiitos kotiyliopiston kieliopintojen. Ehkä juuri johtaminen ja liike- sekä talouselämän puolelle putoavat tekstit tai luennointi on ollut vaikeinta. Tämän aihepiirin sanasto on useimmin minulle enemmän vierasta kuin tuttua. Opintoja valitessa ulkomailla olen havainnut hyväksi valita muutamia sellaisia kursseja, joiden kieli on helppoa, mutta ottaa mukaan pari haastavaakin tapausta. Niissä toivottavasti kielitaito kehittyy ja sanavarasto laajenee, mutta kun niitä on vain pari, niin työmäärä ei ole liian suuri.

Minun kokemukseni mukaan täällä on ollut juuri rikkautena erilaiset opinnot kuin kotimaassa. En tarkoita tällä sitä etten arvostaisi kotimaan kursseja, päin vastoin, erilaisuudella tarkoitan sitä, että tämmöisenään eivät ole kotona tarjolla. On siis mahdollisuus laajentaa osaamisensa repertuaaria. Vieraissa tiedekunnissa pistäytyminen tällä tavalla on todella mukavaa. Olen huomannut hyvin paljon kiinnostuneeni esimerkiksi sosiologiasta ja uskon että opeista on apua myös nykyisessä työssäni, osaan ottaa entiseen ajatteluuni mukaan vielä yhden uuden ulottuvuuden.

Että tällaisia asiota heitän, jos mahdollisesti tätä sattuu lukemaan joku, joka suunnittelee omia opintojaan vaihto-oppilaana. Täältä tulee kovasti kannustusta siihen suuntaan. Ja jos näistä asioista on jotain spesifiä kysymystä niin täällähän voi kommenttikentässä kysellä. Hyvää viikonloppua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti